Står du inför en renovering - spännande! För många människor är det estetiska slutresultatet det viktigaste och nästan det enda de tänker på när man pratar om renovering - det många glömmer är att elinstallationer och framför allt de ellösningar, uttag och kopplingar som är av lite äldre datum är en kritisk komponent som ofta behöver ses över. Det finns säkerhetsrisker med äldre elinstallationer som inte får glömmas bort, och dessutom är en renovering eller uppfräschning av en fastighet ett ypperligt tillfälle att lägga lite tid på att fundera vad som kan behövas i framtiden i form av till exempel laddstolpar samt vilka eventuella utmaningar som man redan nu kan agera proaktivt mot för att undvika onödigt stora kostnader i framtiden.
Äldre elinstallationer kan utgöra flera olika typer av säkerhetsrisker, och det är viktigt att vara medveten om dessa om du bor i eller funderar på att köpa en äldre fastighet. Här är några av de vanligaste riskerna:
1. Slitna eller skadade ledningar
I äldre installationer kan ledningarna vara skadade eller slitna, vilket ökar risken för kortslutning och eldsvåda.
2. Otillräcklig jordning
Jordningen i äldre system kan vara otillräcklig eller saknas helt, vilket utgör en risk för elektrisk stöt.
3. Överbelastning
Äldre elsystem är ofta inte dimensionerade för dagens energikrav, vilket kan leda till överbelastning och i värsta fall eldsvåda.
4. Gamla säkringar och brytare
I äldre installationer finns ofta föråldrade säkringar och brytare som inte uppfyller dagens säkerhetsstandarder.
5. Inadekvat isolering
Isoleringen runt ledningarna kan vara skadad eller föråldrad, vilket också kan leda till kortslutning och eldsvåda.
6. Saknad eller dålig märkning
Märkning och dokumentation av elsystemet är ofta bristfällig i äldre installationer, vilket gör det svårt att identifiera eventuella fel och risker.
7. Asbest och bly
Äldre elinstallationer kan innehålla material som idag är förbjudna, exempelvis asbest eller bly, vilket kan utgöra hälsorisker vid renovering eller reparation.
8. Ingen residualströmbrytare (RCD)
Många äldre hem saknar residualströmbrytare, vilket är en säkerhetsanordning som snabbt bryter strömmen ifall det uppstår en felström till jord, och därmed minskar risken för elektriska stötar.
9. Dåligt utplacerade eluttag
I äldre hem finns det ofta färre eluttag och de kan vara dåligt placerade, vilket kan leda till användning av förlängningssladdar och därmed ökad risk för överbelastning och brand.
10. Inkompatibilitet med moderna apparater
Äldre elsystem kan vara inkompatibla med moderna elektriska apparater, vilket kan leda till felaktig funktion eller i värsta fall skada på apparaturen.
Om du har en äldre elinstallation i din fastighet rekommenderar vi starkt att du låter en behörig elektriker göra en grundlig genomgång av systemet för att identifiera och åtgärda eventuella säkerhetsrisker. Fördelen med att göra en omfattande genomlysning och kontroll av din fastighet vid en renovering är, förutom säkerhetsaspekten, att en fackman kan råda dig till vad du kan investera i i framtiden för att strömlinjeforma din elförbrukning. Det kanske finns outnyttjade resurser och möjligheter i ditt hem som du inte har upptäckt eftersom du inte vet var du ska leta. Kostnaden du lägger idag på att en elektriker tipsar dig om framtida potential när det kommer till tekniska lösningar kan du faktiskt få igen i det långa loppet eftersom uppdaterade och proaktivt lösningar gällande din elförsörjning är mer energieffektiva och alltså billigare.
Solstråles EL Gräv Entreprenad AB
Sidan ägs och administreras av: